След победата на Орбан в Унгария, Жан Аселборн заговори за тумор

...
 След победата на Орбан в Унгария, Жан Аселборн заговори за тумор
Коментари Харесай

Нека се опитаме да разберем Източна Европа

 След успеха на Орбан в Унгария, Жан Аселборн заприказва за " израстък на полезностите ", който трябвало да бъде " обезвреден ". Дали люксембургският външен министър се е замислил най-малко за секунда от чий политически речник произлиза сравняването на политически съперници, врагове или на който и да било с заболявания?
Това посегателство към вербалната лексика на тоталитаризма е скандално и в действителност е причина за подаване на оставка. Най-малкото би трябвало да бъде поискано опрощение от Будапеща.

Нужен е рационален отговор

За страдание Жан Аселборн въплъщава лекомисления и краен начин, по който доста от европейците реагират на непрекъснатия триумф на Орбан, продължаващ към този момент осем години. А това държание усложнява доста намирането на рационален отговор на предизвикването, наречено Унгария, и произлизащите от " нелибералната народна власт " на унгарския популист опасности за Европейски Съюз.

В нескопосаната дефиниция на Аселборн има и зрънце истина: многото дребни и по-големи нарушавания на Орбан против правните и демократични принципи оказват влияние и отвън Унгария. Нарушенията му и тяхното идеологическо разкрасяване нанасят вреди на европейския пиедестал в едната половина на континента.

Средна и Източна Европа са излъчвали популистки държавни управления още преди ерата на Орбан. Но унгарецът е образецът, който ги окуражава да поемат конфронтационен курс против Европейски Съюз. Точно това се има поради, когато в Полша окачествяват най-новата победа на Виктор Орбан като знак за " еманципацията " на Средна и Източна Европа.

" Богатите западняци още ни гледат отвисоко "

И всички ние би трябвало да вземем насериозно това изказване. За триумфа на популистките сили на Изток и на Запад има доста аргументи. Някои са световни, а други са обосновани на локална почва. Факторът, който сплотява някогашните социалистически страни, е възприятието на техните жители, че богатите западняци към момента гледат на тях отвисоко.

А тези, които говорят и работят като Жан Аселборн, единствено укрепват това възприятие. И оказват помощ на властническите националпопулисти в Полша и Унгария, както и на корумпираните посткомунисти в Румъния.

По-добре би било да бъде изработен опит да се разбере това, което са преживели източноевропейските страни. И въз основа на това да се привеждат аргументи срещу властническото прелъщение.

 

Райнхард Везер, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права непокътнати

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР